Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.

feb 11 2018

Förändrar liv över hela världen

En innovativ produkt kan förändra miljontals med liv, och det är precis det som Trionic Veloped gör. Den öppnar upp för möjligheter över hela världen, och Velopeden är känd som den enda terränggående rollatorn på marknaden. Från den svenska snön till stränderna i Australien, från bergen till vandringsleder överallt, gör Trionics Veloped friluftslivet möjligt för människor i alla åldrar som kämpar med olika funktionshinder. Den är formgiven och utvecklad i Sverige, och den har förbättrat hälsan och livsglädjen för Pennsylvania-bon Jill Groves, 37.

Originalartikel i Real Travel Adventures författad av

“Det är otroligt hur mycket Trionic Veloped har påverkat mitt liv på så kort tid”, berättar Groves, som började använda rollatorn i augusti 2017, när hon och hennes man skulle ut på en lång bilresa som skulle ta dem tvärs över landet under solförmörkelsen. ”Jag har varit funktionshindrad i ungefär 10 år, med olika typer av nedsättningar som påverkar främst min uthållighet och förmåga att kunna gå. Jag har använt en massa olika hjälpmedel genom åren och försökt hitta det bästa alternativet för att kunna hålla mig aktiv.” Jill Groves äger en uppsjö av gånghjälpmedel: alltifrån käppar och kryckor till en rollator, en trehjuls-rollator och en rullstol. För kortare sträckor förlitar hon sig mest på käppen, och för längre turer väljer hon rollatorn. 2017 började Groves bli mer och mer aktiv och äventyrlig, tack vare stöd från familj och vänner. Hon gick flera 5-kilometerslopp för välgörenhet med rollatorn, vilken var ganska hjälpsam men samtidigt ibland lite av ett hinder. ”När jag använde rollatorn i terräng, fastnade den hela tiden och tippade över på grästuvor, stenar, pinnar och gupp”, minns Jill.

”Det är otroligt hur mycket Trionic Veloped har påverkat mitt liv på så kort tid”

Motståndet från rollatorn orsakade även irritation och blåsor i handflatorna på Jill om hon inte använde handskar. På grund av dessa besvär, började Groves leta på nätet för en mer användarvänlig rollator som kunde fungera bättre i terräng. Hon visste att en större hjulstorlek var viktigt, och hennes mål var att hitta ett gånghjälpmedel som hon kunde använda sig av i framtida 5-kilometerslopp och den kommande bilsemestern. När Jill hittade www.trionic.us under sitt letande på nätet förändrade det hennes liv. Trionic Veloped passade perfekt för hennes behov.

“Jag kunde knappt bärga mig till dagen då den skulle levereras och jag skulle få prova på den”, säger Jill. Dagen då jättelådan levererades, med två plastförstärkta handtag (vilket gjorde livet lättare även för varubudet!), var en dag av upphetsning. ”Monteringsanvisningarna var lätta att följa”, berättar Jill. ”Jag behövde egentligen helt enkelt bara sätta fast hjulen och justera handtagshöjden”.

Velopedens hjul är enkla att ta av med ett knapptryck, vilket gör den enkel att transportera, och handtagen har numrerade jack för att man ska kunna komma ihåg sina favoritinställningar. Det var kärlek vid första ögonkastet för Jill Groves den där sommardagen.

”Jag testade Velopeden på gården. Jag kunde lätt gå på gräs, över trädrötter och stenbeläggning. Jag testade även att rulla den över eldstaden i sten som var full med små vedträn och pinnar. Inget av detta stoppade Velopeden, och jag älskade den.” En vecka efter att hon fått Velopeden, använde Jill den i sitt nästa 5-kilometerslopp.

”Jag gick snabbare än jag gjort i de andra loppen”, berättar Jill. ”Jag kunde gå utan att snubbla eller fastna i allting, som trottoarkanter, stenar och gatubrunnar, vilka alla skulle ha hindrat en vanlig rollatorgående. De glidande sätena ger utrymme för att gå i rollatorn för att få bättre stöd, vilket gör att jag kan ta större steg utan att gå in i rollatorn med skenbenen. Korgen är bra för vattenflaskor och andra saker och man behöver inte oroa sig för att de ska ramla ut. Den har även ett inbyggt skydd för att skydda sakerna i korgen från regn.” Velopeden drog åt sig mycket uppmärksamhet den dagen, och många frågade om hur bra den var som hjälpmedel i terräng. 

”Eftersom den inte ser ut som en vanlig rollator, kände jag mig mindre handikappad och mer kapabel”, säger Jill. ”För första gången på många år kunde jag hålla takten med icke-funktionshindrade... under ett lopp!” Sedan kom den planerade bilresan och att ta sig genom landet med sin hennes Derrick. Paret Groves gjorde resan i en liten bil, men det var inga problem att få med sig Velopeden. De satte fast rollatorn i ett cykelställ bak på bilen. Första anhalten var en campingplats i Missouri, där de skulle titta på solförmörkelsen.

“Eftersom den inte ser ut som en vanlig rollator, kände jag mig mindre handikappad och mer kapabel”

”Jag kunde gå över hela campingområdet, och jag använde Velopeden för att bära min tvätt när det var dags att tvätta kläder”, berättar Jill. ”Campingplatsens ägare använde en rollator, men jag introducerade henne till Velopeden och hon älskade den. Hon använde den för att ta sig över campingområdet och personligen besöka varenda campingplats.” Efter solförmörkelsen fortsatte paret till Arkansas, där de skulle besöka ett gruvfält där man bryter smyckesten. Det var där Jill gav Velopeden smeknamnet ”Jaspis”, den ädelsten som paret Groves hittade mest av.

”Det var vidsträckta odlingsfält med några grusgångar. Det enda som stoppade Velopeden var de djupa jordfårorna. Allt annat kunde jag ta mig runt, även lerfläckarna där de andra ville gå. Jag klarade också av att gå runt i stan där vi bodde, och besöka butiker och restauranger. Det fanns inte trottoarer i alla områden, men jag kunde röra mig obehindrat precis som om de ändå funnits där.” Om det låter som att Veloped är magisk, så är det för att den är det.

”Vår nästa anhalt var att bestiga toppen på Mount Mitchell”, berättar Jill. ”Velopeden hjälpte mig att gå hela vägen ända upp till utsiktsområdet på toppen.” Paret ser nu fram emot framtida vandringsupplevelser som utan Velopeden tidigare varit otillgängliga. Slutdestinationen på familjen Groves bilresa var North Carolina, där de besökte olika stränder längs med kusten.

”Eftersom den inte ser ut som en vanlig rollator, kände jag mig mindre handikappad och mer kapabel”

”Jag var orolig och tänkte att kanske Velopeden nu hade mött sin överman, och att jag skulle måsta kämpa som vanligt, eller inte alls kunna gå över den torra sanden och ner till vattnet”, minns Jill. ”Jösses så fel jag hade! Jag gick rakt ut på stranden och ner till vattnet utan besvär eller att tappa balansen. Det är nästan tio år sedan jag sist kunde göra det! Sedan kunde jag ta en romantisk promenad längs med vattenbrynet vid solnedgången med min man. Det kändes så härligt; jag ville inte gå därifrån när kvällen tog slut.” Jills resa var en fullständig dröm, berättar hon, och hon var så glad över att ha kunnat delta aktiviteter som hade varit omöjliga utan Trionic Veloped.

Och nu ser framtiden ljus ut för Jill Groves, nu när hon har Jaspis i sitt liv.

”Velopeden har verkligen förbättrat mitt liv, och ökat mitt självförtroende att kunna göra mer och upptäcka många, nya äventyr i framtiden”, säger Jill.

Företaget Trionic, som grundades av några unga män i Sverige, förändrar och förbättrar liv över hela världen. Funktionshinder har blivit funktionsförmåga, och det omöjliga blivit möjligt.

Denna artikel publicerades första gången i Real Travel Adventures. Vänligen besök för fler reseberättelser.